У Вінницькому регіоні у 2019 році житлова нерухомість подорожчала

За даними «Геопорталу», одного з інтерактивних інструментів ГІС «Увекон», що дозволяє аналізувати цінові показники ринку нерухомості, протягом 2019 року вартість продажу та оренди квартир на вторинному ринку та домоволодінь у Вінниці та Вінницькій області збільшились.

Продаж вторинного житла

Пропозиції продажу квартир на вторинному ринку у Винницькому регіоні у січні були мінімальними. В області 1 кв.м житла пропонувався за $601, а в обласному центрі за $645. Протягом наступних місяців вартість поступово зростала. В області у квітні було невелике зниження ціни, тоді як у Вінниці вартість практично не змінилась.

До кінця  року з незначними коливаннями у грудні вона досягла свого максимального значення за рік - $677 в області та $743 у Вінниці.

Загальний рост цін на вторинне житло протягом 2019 року склав 13% в обласному центрі та 11% в області.

Оренда вторинного житла

У перший місяць 2019 року квартири пропонувались за найнижчими цінами –$4,1 за 1 кв.м і в області, і в обласному центрі. До осені вартість зростала й досягла максимуму у вересні ($5,2 за 1 кв.м у Вінниці та області). Протягом наступних двох місяців вартість була дещо нижчою, а у грудні знову виросла до $5,1.

За 12 місяців 2019 року оренда квартир подорожчала на 19,6% і в обласному центрі, і в області.

Продаж домоволодінь

Вартість домоволодінь у січні була найнижчою - $280 в області та $474 у Вінниці. У березні ціни виросли. В обласному центрі 1 кв.м домоволодінь подорожчав на 6%, а в області на 18%.

В області протягом наступних трьох місяців вартість майже не змінювалась. У травні було зниження на 10%, але вже у червні ціни були вищими за показники квітня. До кінця року вартість досягла максимуму $359.

У Вінниці до кінця літа ціни зростали. У вересні було зниження на 6%. У жовтні вартість відновилась до рівня серпня. У грудні  в обласному центрі 1 кв.м домоволодінь пропонувався найдорожче – за $572.

Протягом 2019 року домоволодіння подорожчали в області на 21%, в обласному центрі на 17%.

Більше інформації щодо показників по операціях продажу та оренди житлової та усіх видів нежитлової  нерухомості, а також про значення ставки капіталізації по країні та у регіонах за 2019 рік можна дізнатись з «Огляду стану ринку нерухомості України за грудень 2019 року» та з інтерактивного звіту «Ринок нерухомості України».