В Івано-Франківській області у 2019 році житлова нерухомість переважно дорожчала

За даними «Геопорталу», інтерактивного інструменту ГІС «Увекон» для аналізу цінових показників ринку нерухомості, в Івано-Франківській області протягом 2019 року вартість продажу та оренди квартир на вторинному ринку виросла, домоволодіння подорожчали лише в обласному центрі.
 
Продаж вторинного житла

В перші два місяці року вартість квартир була найнижчою за рік із мінімумом у лютому – $456 в області та $457 в обласному центрі. Після підвищення в травні до $465 в області та $467 в Івано-Франківську ціни у червні та липні знизились до $461 та $464 відповідно. У серпні було зафіксовано друге підвищення за рік, після якого вартість знизилась до рівня червня та липня.

В останні два місяці року квартири дорожчали. Ціна грудня була максимальною за рік – в області $474 та $476 в обласному центрі. За рік вторинне житло подорожчало в області на 39%, в обласному центрі на 40%.
 
Оренда вторинного житла

Оренда квартир не змінювалась та залишалась мінімальною з січня до березня – в області $3,2, в обласному центрі $3,3. Протягом наступних місяців оренда дорожчала та досягла максимального показника року у вересні - $4 в усьому регіоні. Після зниження у жовтні та листопаді ціни у грудні повернулись до найвищого показника року.

За рік оренда подорожчала на 20% в області та на 18% в Івано-Франківську.

Продаж домоволодінь

За 2019 рік домоволодіння в області подешевшали, а в обласному центрі подорожчали.

В області найвища вартість $360 була зафіксована у березні, а у травні вона опустилась до найнижчого показника року $328. До кінця року ціни коливались. У другому півріччі найбільше підвищення до $347 було у вересні. Вартість грудня $336 була на 5% меншою, ніж ціна у січні.

В Івано-Франківську перші три місяці вартість була у межах $460-$465. У травні ціна підвищилась до $483, а у червні опустилась до мінімуму – $453 за 1 кв.м. Підвищення ціни були зафіксованими у червні та серпні. Після зниження у вересні до кінця року вартість поступово досягла максимуму $494. За рік вартість подорожчала на 6%.

Більше інформації щодо показників по операціях продажу та оренди житлової та усіх видів нежитлової  нерухомості, а також про значення ставки капіталізації по країні та у регіонах за 2019 рік можна дізнатись з «Огляду стану ринку нерухомості України за 2019 рік» та з інтерактивного звіту «Ринок нерухомості України».