Нерухомість України, лютий 2020: обсяг сегменту промислово-складської нерухомості збільшився

За даними «Геопорталу», інтерактивного інструменту ГІС «Увекон» для аналізу цінових показників ринку нерухомості, протягом лютого 2020 року пропозицій продажу та оренди приміщень під виробництво та склади було більше у порівнянні з січнем в усіх регіонах України. Обсяг цього сегменту нерухомості збільшився практично в усіх областях.

Продаж промислово-складської нерухомості

В січні 2020 року кількість пропозицій зменшилась на 35% у порівнянні з груднем – з 2,3 тисяч до 1,5 тисяч. Це найменший показник за минулі 12 місяців. Попередній мінімум 2,3 тисяч був зафіксований у квітні та грудні.

В лютому пропозицій продажу збільшилось вдвічі - до 3,0 тисяч. У порівнянні з лютим 2019 року з 2,6 тис пропозицій продажу цього року стало більше на 13%.

Обсяг ринку в січні 2020 року опустився до мінімуму за 12 минулих місяців – 5,0 млн. Попередній мінімум 6,1 млн був у квітні 2019 року. У лютому обсяг виріс до 9,0 млн. Цей показник був більший лише жовтні, коли обсяг збільшився до 9,1 млн. У лютому 2019 року обсяг ринку становив 6,9 млн, на 23% менше, ніж у лютому поточного року.

Протягом лютого пропозицій продажу промислово-складських приміщень стало більше, ніж у січні, в усіх регіонах. Рост більше ніж на 50% був зафіксований в дев’яти областях, найбільший у Волинській, Тернопільській та Чернівецькій. Обсяг ринку зменшився лише у Сумській області. В інших регіонах обсяг пропозицій виріс, найбільше в Волинській, Тернопільській та Херсонській.

Оренда промислово-складської нерухомості

В січні 2020 року кількість пропозицій збільшилась на 5% у порівнянні з груднем – до 1,9 тисяч з мінімуму за минулі 12 місяців 1,8 тисяч.

В лютому пропозицій оренди збільшилось на 30% - до 2,7 тисяч. Це максимальна кількість пропозицій за минулі 12 місяців, яка була також зафіксована у вересні 2019 року. У порівнянні з лютим 2019 року, коли було 2,3 тисяч пропозицій, за рік їхня кількість збільшилась на 11,5%.

Обсяг ринку у січні збільшився на 12% у порівнянні з груднем – з 2,2 млн, мінімуму за минулі 12 місяців, до 2,5 млн. У лютому він збільшився до 2,7 млн, на 7%. У лютому 2019 обсяг ринку становив 2,4 млн, на 11% менше, ніж у лютому поточного року.

Протягом лютого кількість пропозицій оренди приміщень під виробництво та склади збільшилось в усіх регіонах, більше ніж на 50% в Тернопільській, Вінницькій та Рівненській областях. Обсяг ринку виріс в усіх регіонах крім Києва, Запорізькій, Закарпатській та Львівській областей, де обсяг зменшився. Найбільший рост обсягу пропозицій цього сегменту нерухомості був у Вінницькій, Черкаській та Хмельницькій областях.

Більше інформації щодо показників по операціях продажу та оренди житла, а також усіх видів нежитлової нерухомості станом на початок березня можна дізнатись з «Огляду стану ринку нерухомості України за лютий 2020 року» та з інтерактивного звіту «Ринок нерухомості України».