Домоволодіння у 2019 році подешевшали

За даними ГІС «Увекон» вартість домоволодінь наприкінці року була нижчою, ніж на початку і у доларах США, і у гривні. При цьому динаміка середньої вартості та її медіанне значення цього сегменту нерухомості були різними.

Середні ціни у доларах США коливалась протягом 2019 року, тоді як вартість у гривнях зменшувалась до початку осені та почала зростати лише наприкінці року. Медіана вартості у доларах США досягла свого максимуму двічі за рік – у січні та вересні. Решту місяців цей показник був близький до мінімального. У гривнях медіана поступово зменшувалась протягом усіх 12 місяців.

«Геопортал», який є одним із інтерактивних інструментів ГІС «Увекон», дозволяє аналізувати цінові показники ринку нерухомості. Розглянемо та порівняємо динаміку змін середнього та медіани вартості домоволодінь у доларах США та гривнях у 2019 році.

Продаж домоволодінь

У 2019 році найвища середня вартість на домоволодіння у доларах США була у вересні - $424,3, тоді як у гривнях 1 кв.м приватних будинків пропонувався найдорожче у січні (11518 грн). Найменшими цінові показники у доларах США були у травні ($351,9), а у гривні в серпні (8897 грн). Різниця між мінімальним та максимальним середніми значеннями у доларах США дорівнювала 17%, а у гривні 23%.

У перші чотири місяці року середня вартість продажу приватних будинків у доларах США зменшувалась. Після невеликого підвищення у квітні вона досягла мінімуму $351,9 у травні. До серпня включно їхня вартість практично не змінилась, залишившись на рівні найнижчих показників. Подорожчання у вересні склало 20%. Ціна у перший місяць осені залишилась максимальною за рік. Протягом трьох останніх місяців року середня вартість домоволодінь зменшилась загалом на 5%.

Середня вартість у гривнях була найвищою у січні. Протягом наступних семи місяців ціни зменшувались, поки не досягли мінімуму у серпні. У вересні вартість виросла на 14%, але залишилась меншою на 11% за ціну у перший місяць року. У жовтні був невеликий спад, у листопаді вартість знову виросла і майже досягла рівня вересня. У грудні домоволодіння подешевшали на 6,5% до 9502 грн. Отже, за 12 місяців вартість 1 кв.м знизилась на 17,5%.

Динаміка зміни медіани вартостей у доларах США та гривнях відрізнялась від того, як змінювалась середня вартість.

Найвищого показника медіана вартості продажу домоволодінь у доларах США досягала двічі за рік – у січні та у вересні, $258,7.  Найнижчою медіана вартості була травні - $242,9. Найвищою медіана вартості у гривнях була у січні (7930 грн), а найнижчою у грудні (6091 грн). Різниця між мінімальним та максимальним медіани складало 15% у доларах США та 23% у гривні.

У доларах США медіана вартості зменшувалась з січня до травня, коли досягла мінімуму. Наступні три місяці ціни не змінювались. У вересні 1 кв.м домоволодінь подорожчав на 20% до максимуму за рік, але вже у жовтні медіана зменшилась на 7%. У листопаді був невеликий рост, але у грудні ціна знову стала меншою. З січня до грудня медіана вартості зменшилась загалом на 10%.
 
Медіана у гривнях була найвищою лише у січні. Її коливання у національній валюті також були значно меншими. З незначним підвищенням у березні, вересні та листопаді цей показник досяг мінімуму у грудні.

Більше інформації щодо показників по операціях продажу та оренди житлової та усіх видів нежитлової  нерухомості, а також про значення ставки капіталізації по країні та у регіонах за 2019 рік можна дізнатись з «Огляду стану ринку нерухомості України за грудень 2019 року» та з інтерактивного звіту «Ринок нерухомості України».